Posts > mTLS: De handdruk die je data beschermt

mTLS: De handdruk die je data beschermt

Mar 12, 2025

Cyberaanvallen worden slimmer. Hackers richten zich allang niet meer alleen op wachtwoorden en zwakke links in de keten. Ze hebben nog meer ideeën: Systeem-naar-systeem communicatie.

Wat als jouw systeem denkt dat het praat met een vertrouwde partij, maar in werkelijkheid babbelt met een hacker? Dit is waar mutual TLS (mTLS) om de hoek komt kijken: een extra beveiligingslaag die voorkomt dat systemen zomaar met elkaar kunnen praten.

Wat is mTLS en waarom heb je het nodig?

Je kent waarschijnlijk al TLS (Transport Layer Security), het protocol dat ervoor zorgt dat je veilig kunt internetbankieren of e-mails versleuteld verstuurt. Dit herken je aan het slotje in je browser. Dat betekent dat de website een geldig certificaat heeft en de verbinding versleuteld is.

Bij een website hoef jij jezelf niet te bewijzen; alleen de site moet laten zien dat hij betrouwbaar is. Maar wat als twee systemen zonder menselijke tussenkomst met elkaar moeten communiceren?

Daar komt mTLS in beeld. Bij mutual TLS moeten beide partijen, zowel de cliënt als de server, zich bewijzen voordat ze mogen communiceren.

Vergelijk het met een beveiligde ingang bij een gebouw:

- TLS: Je laat je ID zien bij de receptie, zij laten je binnen.

- mTLS: Jij laat je ID zien, maar de beveiliger moet óók bewijzen dat hij bevoegd is om jou binnen te laten. Dubbele controle, dubbele veiligheid.

Wat is systeem-naar-systeem communicatie eigenlijk?

Mensen zijn gewend om zelf in te loggen op een website. Maar systemen doen dat niet met wachtwoorden, ze praten automatisch met elkaar. Een paar alledaagse voorbeelden:

1. Betaalverkeer (banken): Wanneer jij via iDEAL betaalt in een webshop, communiceren verschillende banken en betaalproviders op de achtergrond met elkaar. De systemen van jouw bank moeten zeker weten dat ze écht met de webshop praten en niet met een frauduleus systeem.

2. Zorggegevens uitwisselen (ziekenhuizen): Als je bij een specialist komt, moet hij direct toegang hebben tot je medische dossier. Dat betekent dat zijn systeem veilig moet kunnen praten met de database van het ziekenhuis. Zonder de juiste beveiliging zou een kwaadwillend systeem zich kunnen voordoen als een zorginstelling en gevoelige gegevens kunnen inzien.

3. API’s en clouddiensten (bedrijven & apps): Elke keer dat een app zoals Slack, Google Drive of een CRM-tool met een andere dienst communiceert (bijv. automatisch bestanden opslaan), vindt er systeem-naar-systeem communicatie plaats. Zonder mTLS kunnen hackers zich voordoen als legitieme diensten en gegevens onderscheppen.

Bij al deze processen is het cruciaal dat systemen weten met wie ze praten, en dat is precies wat mTLS doet.

Cyber Security Centrum Nederland & mTLS

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hamert op sterke authenticatie tussen systemen. Veel cyberaanvallen richten zich niet meer op wachtwoorden, maar op onbeveiligde API’s en netwerken.

Zonder mTLS:

❌ Een kwaadwillend systeem kan zich voordoen als een legitieme partij.

❌ Gevoelige data kan onderschept of gemanipuleerd worden.

❌ Systemen kunnen onbedoeld communiceren met niet-geautoriseerde partijen.

Met mTLS:

✅ Alleen vertrouwde systemen kunnen met elkaar praten.

✅ Gevoelige informatie blijft écht privé.

✅ Cybercriminelen kunnen niet zomaar ‘meeluisteren’ of zich voordoen als een legitiem systeem.

mTLS: Niet sexy, wél essentieel

Niemand praat enthousiast over certificaatbeheer en versleuteling, maar zonder mTLS lopen organisaties enorme risico’s. Het is een van de krachtigste tools om systeem-naar-systeem communicatie veilig te houden.

Dus de volgende keer dat je denkt: “Onze systemen communiceren toch al via HTTPS?”, vraag dan eens na: "Gebruiken we ook mTLS?" Want zonder die extra handdruk weet je nooit zeker met wie je écht praat.

Hoe gaat jouw organisatie om met systeem-naar-systeem beveiliging?

Meer?

Abonneer je op ons Youtube kanaal! Dan krijg je een notificatie op het moment dat we een nieuwe vlog lanceren :-)


© 2019 - 2025 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01